04116, м. Київ, вул. Старокиївська, буд. 10-Г +380 44 227 83 78 info@recpc.org
  • English
Ресурсоефективність – запорука зростання Вашого бізнесу

СЕМІНАР У ВІДНІ ПРО ІНСТРУМЕНТИ ЕКОІНДУСТРІАЛЬНИХ ПАРКІВ, НАБУТИЙ ДОСВІД ТА ПЕРСПЕКТИВИ НА МАЙБУТНЄ

Технічні експертки Центру РЕЧВ Тетяна Дегодя та Елла Дмитроченкова відвідали м. Відень (Австрія) з 21 по 24 лютого 2023 року, щоб взяти участь у навчальному семінарі-тренінгу про інструменти екоіндустріальних парків “Отримані уроки та шляхи подальшого розвитку”. Віденський міжнародний центр (Vienna International Centre) став місцем проведення семінару. За програмою передбачалася низка виступів від представників Австрії та спікерів від України, а також відвідування індустріальних парків на території Австрії та Польщі. Семінар був ініційований Організацією Об’єднаних Націй з промислового розвитку (ЮНІДО) за підтримки уряду Швейцарії та у рамках Глобальної програми з екоіндустріальних парків GEIPP.   


Отже, з першого ж дня співробітники ЮНІДО Джером Стакі, Крістіан Сьюзан, Рана Пратап Сінгх та Клаус Тиркко задали правильний тон семінару. Всі вони безпосередню задіяні до реалізації проєкту екоіндустріальних парків у світі і мають значний досвід у цій царині. Під час виступів були озвучені основні цілі семінару – підвищити спроможність українських зацікавлених сторін у розвитку екоіндустріальних парків та обмінятися досвідом щодо їхнього розвитку між країнами.

Насамперед учасники семінару ознайомилися з потужним досвідом, який вдалося отримати протягом усього періоду реалізації проєкту. Так, про основні досягнення та тенденції національної політики з розвиту екоіндустріальних парків (ЕІП) доповіла представниця Міністерства  інфраструктури Юлія Скубак. Зі здобутим досвідом та всіма бар’єрами, з якими довелося стикнутися при реалізації політики ЕІП в інших країнах, слухачів ознайомив Алессандро Фламміні. Представники від національної команди проєкту GEIPP-Ukraine Антон Клещов та Вікторія Школьна розповіли про розуміння та задоволення потреб менеджменту індустріальних парків в Україні. Фінальна офіційна частина першого дня семінару була присвячена розгляду ключових перешкод для впровадження концепції EIП. Цю тему розкривали: Олександра Степанюк (представниця компанії KeyGroup (Україна), Антон Клещов та Цезар Барахона (ЮНІДО).

Другий день семінару розпочався з виступу Діка ван Бірса (ЮНІДО), який зосереждився на плануванні концепції ЕІП та інструменті для перевірки генерального плану. Далі естафету підхопила Ірина Шаталова (Україна), яка говорила про порушення ланцюжка постачання та його відновлення відповідно до моделі ЕІП. Велика увага з боку міжнародного експерта з РЕЧВ (ЮНІДО) Бранко Дуньїча була присвячена інструментам моніторингу ЕІП та промисловому симбіозу. Дік ван Бірс ознайомив із можливими послугами, які ЕІП може запропонувати компаніям-резидентам. Він познайомив слухачів із найкращими міжнародними кейсами у рамках реалізації програми GEIPP. Олександр Ніколаєнко – представник Європейського банку реконструкції та розвитку – був запрошений на семінар, щоб висвітлити питання фінансування ЕІП. 

Упродовж третього дня представники з України разом із колегами з ЮНІДО відвідали індустріальні парки на території Австрії. Першою була індустріальна зона Industrie Zone Niederösterreich-Süd (IZ NÖ-Sud) для ознайомлення з парком EcoPlus Business Park та екологічними послугами Ecoplus environmental services. Представники індустріальної зони розповіли про історію створення, її структуру, функціональне призначення кожного конкретного технополісу (структурного елементу індустріальної зони EcoPlus). Другим відвідали технополіс Wiener Neustadt Technopole TFZ, який є структурною частиною EcoPlus. Всі навчальні заклади та дослідницькі лабораторії, які знаходяться на території технополісу, об’єднує один напрям роботи – медицина та технології матеріалів (переважно для авіа- та космічної промисловості). Рейнер Гоцбахер (менеджер) у своїй презентації розповів учасникам семінару про структуру технополісу, напрями роботи дослідницьких лабораторій та їхні наукові досягнення, про соціальні об’єкти на території технополісу. Доповідач отримав низку запитань від слухачів-учасників візиту, які стосувалися енергоефективних технологій, реалізованих на території технополісу, взаємозв’язків між навчальними закладами та дослідницькими лабораторіями, синергії між об’єктами різного призначення.  

Потім учасники семінару переїхали до іншого австрійського міста Грац, щоб відвідати кластер Green Tech Cluster, в якому всі компанії об’єднує разом сфера їхньої діяльності, а саме – розробка технологій і надання послуг для відновлюваної енергетики та економіки замкнутого циклу.

Четвертий завершальний день семінару учасники провели у польському місті Катовіце, відвідавши Silesian Automobile and Advanced Manufacturing Cluster (Сілезький кластер автомобілів та провідного виробництва). Менеджмент кластеру поінформував про принципи об’єднання різних підприємств на своїй території. Учасниками кластеру є переважно компанії з автомобілебудування (Fiat, Opel та інші), компанії з виробництва різноманітних деталей для автомобілів та підприємства з виробництва верстатів. Також на території кластеру розміщені IT-компанії та навчальні заклади для підготовки фахівців. Між навчальним закладами і виробничими підприємствами налагоджено взаємозв’язок, який допомагає студентам отримати практичні навички у процесі навчання.

Завершилася зустріч брифінгом для представників менеджменту керуючої компанії та учасників семінару.   

Завдяки навчальному візиту учасники обмінялися досвідом з розвитку екоіндустріальних парків між різними країнами та зміцнили потенціал українських стейкхолдерів для подальшої реалізації проєкту. 

З програмою семінару можна ознайомитися тут